Z uwagi na dużą liczbę wpisów stworzonych bez wątpienia wyłącznie w celu pozycjonowania stron na określone frazy, dodaliśmy do wszystkich linków (w postach i podpisach) atrybut rel="nofollow". Z tego względu wszystkie dodane linki straciły swoją moc pozycjonerską. Forum jest dla Was, dlatego prosimy o zamieszczanie wyłącznie "prawdziwych" tematów i odpowiedzi.

[HTML] Brak polskich znaków na www

Forum dla osób rozpoczynających przygodę z webdesignem
  • Wiadomości
Offline

Tamten

  • Posty: 187
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 21:48
  • Lokalizacja: Lublin

[HTML] Brak polskich znaków na www

Post23 mar 2010, o 15:28

Witam wrzuciłem stronkę na dwa serwery (identyczne kopie), na tzw produkcji polskie znaki pojawiają się albo od razu albo po kilkukrotnym refreszu http://www.holdband.pl/ natomiast na środowisku testowym inny serwer wszystko jest ok http://www.inspiracje.boo.pl/holdband/ kodowanie sprawdziłem kilkukrotnie w różnych aplikacjach na notatniku kończąc zawsze jest to utf-8, jaka może być tego przyczyna ?

wolny - dodanie prefixu w temacie (23.03.2010)
Offline
Awatar użytkownika

wolny

Moderator

Moderator

  • Posty: 146
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 17:33
  • Lokalizacja: Kolbuszowa

Re: [HTML] Brak polskich znaków na www

Post23 mar 2010, o 15:42

Mi wszystko hula na obu stronach ;)
Offline

Tamten

  • Posty: 187
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 21:48
  • Lokalizacja: Lublin

Re: [HTML] Brak polskich znaków na www

Post23 mar 2010, o 15:49

wolny pisze:Mi wszystko hula na obu stronach ;)

Ponownie przed sekundą refresznąłem strone i wyszło:
screen.jpg
,
i to sie dzieje nie tylko u mnie a wszystkie przeglądarki wyczyściłem z czego tylko sie dało.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline
Awatar użytkownika

wolny

Moderator

Moderator

  • Posty: 146
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 17:33
  • Lokalizacja: Kolbuszowa

Re: [HTML] Brak polskich znaków na www

Post23 mar 2010, o 15:57

Nie widać załącznika ;)

Wrzuć na iv.pl .
Offline

Tamten

  • Posty: 187
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 21:48
  • Lokalizacja: Lublin

Re: [HTML] Brak polskich znaków na www

Post23 mar 2010, o 16:07

wolny pisze:Nie widać załącznika ;)

Wrzuć na iv.pl .

Zrobione http://iv.pl/images/08675606560973788579.jpg
Offline
Awatar użytkownika

wolny

Moderator

Moderator

  • Posty: 146
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 17:33
  • Lokalizacja: Kolbuszowa

Re: [HTML] Brak polskich znaków na www

Post23 mar 2010, o 16:16

a próbowałeś kodować w: iso-8859-2 ??
Offline

Tamten

  • Posty: 187
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 21:48
  • Lokalizacja: Lublin

Re: [HTML] Brak polskich znaków na www

Post23 mar 2010, o 16:31

wolny pisze:a próbowałeś kodować w: iso-8859-2 ??


W zasadzie nie ale zawsze wszystko mi działa na utf-8, zrobie taki test i zobaczymy, dzięki
Offline
Awatar użytkownika

imielski

  • Posty: 87
  • Rejestracja: 17 mar 2010, o 18:24
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: [HTML] Brak polskich znaków na www

Post23 mar 2010, o 19:42

Jakiego edytora uzywałeś ?
Najprawdopodobniej html nie był zapisany w utf-8
co prawda charset jest tak ustawiony, ale to nie wystarcy.
Musisz uzyc przy zapisie pliku kodowania utf-8, a przy zapisywaniu uzyłeś kodowania Windows

Ja niestety mam robaki. To na pewno ten błąd
Offline

96pixel

  • Posty: 23
  • Rejestracja: 21 mar 2010, o 14:05
  • Lokalizacja: Jedwabne

Re: [HTML] Brak polskich znaków na www

Post23 mar 2010, o 20:36

Sciągnij porządny edytor typu Notepad ++ wklej ten cały kod wpisz odpowiednie kodowanie, najlepiej UTF-8 i zapisz i będzie w porządku.
Offline
Awatar użytkownika

JareK_Cz

  • Posty: 8
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 19:22
  • Lokalizacja: Lublin

Re: [HTML] Brak polskich znaków na www

Post29 mar 2010, o 19:15

Witam polecam następujący sposób poradzenia sobie z problemem :
ściągniecie programu kED ze strony
http://www.dobreprogramy.pl/kED,Program ... 11810.html
następnie po zainstalowaniu i uruchomieniu programu , importujesz dane pliki do programu i wciskasz F4, zamieniasz na kodowanie docelowe utf-8 i kodowanie źródłowe utf-8. Bardzo ważne jest również wstawienie w <head></head> znacznik meta a dokładniej

Kod: Zaznacz cały
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=utf-8" />
<meta http-equiv="content-language" content="pl" />


następnie zapisujesz dane pliki. I powinno pomóc ... Pozdrawiam
Następna

Wróć do Początkujący Webmaster

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 0 gości